Categorieën
Interieur Technologie

Waarom 2016 een fantastisch jaar wordt voor smart home

Het verbonden huis, het ‘Smart Home’, is echt de volgende stap op technologisch gebied. Nu dat we computers in onze zak en om onze pols hebben, is het niet meer dan logisch dat de rest van de dingen om ons heen ook slim en verbonden wordt.

Het is al mogelijk om slimme lampen, speakers, en zelfs keukenweegschalen te vinden, die we allemaal bespreken  in onze gidsen voor het ultieme smart home.

2016 – een mooi jaar voor Smart Home

Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. In 2016 zullen we veel meer en betere onderling verbonden apparaten tegenkomen, naarmate voormalig domme machines uit hun kinderproblemen groeien en hun echte potentie bereiken.

De wereld waarin je smartwatch of -phone automatisch de lichten of verwarming aandoet als je een kamer binnenkomt zit eraan te komen – zo lang je er maar aan denkt om je telefoon of horloge op te laden. Of dat je jouw stofzuiger vanop afstand kan bedienen zonder dat je er zelf hoeft bij te zijn, thuis komen en je huis is proper, wat meer wil je nog.

Samsung Family Hub

Slimme koelkasten krijgen het aardig te verduren. Vaak worden ze gebruikt als mikpunt voor grappen over Smart Home-systemen. Maar intelligente huizen zijn niet meer belachelijk, en slimme koelkasten worden langzaam maar zeker iets nuttigs.

De Samsung Family Hub heeft een 21,5-inch 1080p scherm, waarop je recepten, een kalender, notities, en nog veel meer kunt laten weergeven. Het scherm kan ook worden gebruikt om TV en muziek te streamen – en wie wil nog een boodschappenlijst op de deur plakken als je er gewoon je boodschappen mee kunt bestellen?

Daarnaast heeft de FamilyHub nog een ander trucje: er zijn camera’s ingebouwd, waarmee je kunt zien wat er in je koelkast zit. Je kunt de inhoud met je smartphone bekijken waar je ook bent – sta je dus in de winkel, en weet je niet zeker of je melk nodig hebt? Dan kun je gewoon even op je telefoon kijken.

De Samsung Family Hub komt in het begin van 2016 uit voor $5.000.

Sony Multifunctional Light

Wanneer is een slimme lamp meer dan gewoon een lamp? Sony’s Multifunctional Light is dat in ieder geval. Niet alleen is hij te besturen met een app en in staat om licht te geven in duizenden kleuren, maar hij kan ook beweging detecteren – om zichzelf (of andere verbonden apparaten) aan te zetten als je in de buurt bent – evenals temperatuur en luchtvochtigheid.

Het apparaat is ook met je stem te besturen, en kan muziek afspelen met een ingebouwde speaker – er is zelfs een ingang voor microSD-kaartjes.

Helaas is de Multifunctional Light nog niet te krijgen, en komt hij aanvankelijk alleen uit voor Japan, maar deze toekomst van slimme belichting in je Smart Home is het wachten zeker waard.

Amazon Echo

De Amazon Echo zou op een dag nog wel eens het centrum van menig Smart Home kunnen worden, vooral als het bedrijf het ooit buiten Amerika wil uitbrengen.

Het is een stemgestuurd apparaat dat terug praat, en zich vergelijkbaar gedraagt met Google Now of Siri. Je kunt het vragen stellen die het probeert te antwoorden door het internet af te zoeken, of vragen om je kalender te controleren en wekkers in te stellen. Het kan ook muziek afspelen en ebooks voorlezen op jouw commando.

Maar het beste van de Amazon Echo: je kunt hem aansluiten op een steeds toenemend aantal slimme apparaten, die je ermee kunt besturen – zo kun je je lichten uitzetten, thermostaat regelen, en (binnenkort) je Ford op afstand aanzetten met stemcommando’s in plaats van de app.

Netatmo Presence

De Netatmo Presence is slimmer dan de gemiddelde beveiligingscamera, omdat hij het verschil kan zien tussen mensen, dieren en auto’s – als hij dus een waarschuwing in real-time stuurt zal dat niet alleen zijn om je te vertellen dát er iets beweegt, maar ook wát.

Daarbuiten heeft deze outdoor-camera veel functies die je ook terugziet bij zijn slimme concurrenten. Je kunt het beeld live volgen op je telefoon, beelden opslaan, en notificaties aanpassen.

’s Nachts kun je kiezen voor een infraroodmodus om je huis te blijven controleren, of een schijnwerper aanzetten om inbrekers af te schrikken en je pad op te lichten als je in het donker thuis komt.

De Netatmo Presence is nog niet verkrijgbaar, maar hij zit eraan te komen en we kijken er naar uit.

Philips Connected Multicooker

Koken is ook een kunst – tenzij je de Philips Connected Multicooker hebt, in welk geval je nauwelijks iets hoeft te doen.

Dit slimme apparaat, dat dit jaar nog in de schappen moet liggen, maakt verbinding met de Philips ChefConnect-app, een bron van recepten. Heb je eenmaal een recept gevonden dat er goed uitziet, dan hoef je er alleen maar op te klikken en ingrediënten aan de oven toe te voegen als de app dat zegt. Het is alsof je moeder alles in de gaten houdt, maar dan zonder de afkeurende geluidjes.

De Connected Multicooker doet vervolgens de rest met zijn 21 kookprogramma’s, dus je kunt achterover leunen en ontspannen. Je  weet tenslotte dat je voedsel perfect gekookt wordt, en dat je telefoon je op de hoogte stelt als het klaar is of – zucht – als je daadwerkelijk iets moet doen.

We wachten nog steeds in spanning op de datum en prijs van dit apparaat – niet in de laatste plaats omdat ons dieet van cornflakes zijn charme wel begint te verliezen.

Neato Botvac Connected

Robotstofzuigers zijn niets nieuws, maar ze zijn flink vooruit gegaan sinds de futuristische droombeelden van de jaren ’60 – en zeker stukken verder ontwikkeld dan jetpacks en steden op de maan.

De Neato Botvac Connected is nu al te krijgen, en een van de meest geavanceerde modellen. Een app zorgt dat je hem de opdracht kunt geven om je huis schoon te maken, zelfs als je niet thuis bent.

De Botvac Connected verstuurt ook notificaties via de app, en het schoonmaakprocedé kan worden gepauzeerd en ingepland. Of je kunt, als je op het zelfde WiFi-netwerk zit als de stofzuiger, handmatig de besturing overnemen om de kat optimaal de stuipen op het lijf te jagen.

Jibo

Als je vindt dat de Amazon Echo er interessant, maar niet eng genoeg uitziet, dan is Jibo misschien wel iets voor jou.

Net zoals de Echo is deze ‘schattige’ robot bestuurbaar met stemcommando’s, en praat hij terug. Hij kan dingen opzoeken, communiceren met andere apparaten, foto’s en video’s maken, en video en informatie weergeven op het ingebouwde scherm.

Het enge deel zit hem erin dat hij beweging kan volgen, waarbij het scherm draait naar de persoon die er tegen praat. Hierdoor is hij iets levendiger dan de Echo, al staat hij nog steeds vast op één plek – waarschijnlijk maar goed ook, anders ben jij misschien het eerste slachtoffer van de revolutie van de slimme gadgets.

We wachten nog steeds op een verkoopdatum, maar ergens dit jaar kun je hem krijgen voor $749.

Samsung SleepSense

Er zijn behoorlijk wat apps te krijgen die je slaappatroon bijhouden, maar voor een dieper inzicht in je nachtelijke gewoontes heb je iets nodig dat helemaal is gebouwd voor dit doel – zoals de Samsung SleepSense.

Steek dit onder je matras, maak verbinding met de bijbehorende app, en je krijgt zo inzicht in je bewegingen, hartslag, en respiratorische snelheid. De SleepSense gebruikt deze informatie ook om door te geven hoe lang je je in REM-slaap en diepe (herstellende, prettige) slaap begeeft, en geeft een score op basis van de gemiddelden voor jouw leeftijd.

Maar de Samsung SleepSense vertelt je niet alleen hoe je slaapt – het geeft ook advies om beter te leren slapen, en het kan verbinding maken met andere slimme apparaten zoals thermostaten en lampen om optimale slaapcondities te regelen.

Het beste is nog dat het je in de ochtend zacht wakker maakt op het optimale moment, afhankelijk van de data die het heeft verzameld – al moeten we helaas nog afwachten wanneer het uitkomt en hoeveel het gaat kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *