Categorieën
Blog Elektronica Sport Technologie

HOE KOOP JE EEN WATERDICHTE DIGITALE CAMERA?

Een/Drie delen: Waar wil je de camera voor gebruiken? Kies de camera. Koop de camera.

Waterdichte digitale camera’s zijn gemaakt om foto’s in en rondom het water te maken. Als je een non-waterdichte camera onderwater doet beschadigt het apparaat. De kwaliteit staat wellicht niet gelijk aan een normale digitale camera, maar het is toch genoeg om onder water te fotograferen. Er zit tussen deze camera’s veel verschil op het gebied van kwaliteit, grootte en prijsklasse. Het is belangrijk om je prijslimiet te bepalen voor je op zoek gaat naar een camera. In dit artikel leg ik je uit hoe je een waterdichte camera moet kopen.

 1. Bepaal hoe je de camera moet gebruiken.

Waterdichte camera’s zijn verschillen erg in prijs.  Veel mensen gebruiken de camera’s om te fietsen, varen, snorkelen en scubaduiken.

Je moet bijvoorbeeld weten tot welke diepte je het kan gebruiken. Als je het alleen voor in het zwembad en sport nodig hebt is 3 meter wel genoeg. Voor scubaduiken heb je echter veel meer nodig.

2. Maak een lijst met eisen. Bijvoorbeeld:

 • Hoe diep zal je gaan
 • Wat is je budget?
 • Wat voor foto’s ga je maken? Stillevens? Of meer van bewegende dieren?

Twee/drie delen: Het kiezen van de juiste camera

 1. Bepaal of je een point-and-shoot camera wil of een (Digitale) SLR camera wilt.

Point-and-shoot camera’s zijn meestal goedkoper, kleiner en makkelijker om dagelijks te gebruiken. DSLR’s zijn duurder, groter en worden gebruikt voor professionele fotografie.

2. Kies een prijslimiet

Digitale waterdichte camera’s zitten tussen €100 tot duizenden euro’s. Kies hier tussen.

3. Doe onderzoek naar waterdichte digitale camera’s in winkels en op het internet.

Ga naar een fotografiewinkel om informatie te krijgen over de beste modellen voor hoge kwaliteit foto’s, als je van plan bent om ze af te drukken of te verkopen. Ga naar een elektronicawinkel of webshop om naar de goedkoopste aanbiedingen te kijken.

 • Ga naar snapsort.com en zoek naar populaire camera’s die aan jouw vereisten voldoen. Dit is een goed begin om te leren over camera’s en hun mogelijkheden. Hierna kun je verdergaan naar elektronicawinkels of naar Amazon om te kijken uit wat de camera kost bij verschillende winkels.
 • Zoek naar camera’s met 7-10 megapixels. Waterdichte camera’s hebben gemiddeld niet een hele goeie zoomfunctie dus de resolutie is wel een belangrijk punt.
 • Als je op zoek bent naar een waterdichte camera voor scubaduiken, zitten de bekendere merken tussen de 2 tot 4 megapixels. Sommige modellen kun je bovenop je masker zetten. De betere, bekendere modellen zijn de SeaLife Reefmaster DC250 en de Sea & Sea USA AquaPix digitale camera. Dit zijn camera’s die echt gericht zijn op scubaduiken.

4. Kies twee of drie modellen die je intresse trekken, en lees hier reviews over.

Deze staan op bijvoorbeeld onderwatercamerakopen.com en dpreview.com/reviews.

Drie/Drie delen: Het kopen van de camera.

1 Zoek voor aanbiedingen en korting bij lokale winkels. Sommige websites adviseren je om een oud model te kopen in maart omdat fabrikanten nu graag van hun oude producten af willen net voor ze hun nieuwe camera’s uitbrengen.

2 Zoek op sites zoals bol.com, coolblue.nl en tweakers.net om een camera te vinden waar extra apparatuur bij komt.  Deze winkels verkopen de camera met een lens of een hoesje voor een lagere prijs.

3 Lees de voorwaarden en garantie van de website goed door.

Kies sites die je je product terug laten sturen en je je geld teruggeven als het product niet goed is. Zoek voor een garantieperiode van minstens 1 jaar, in het geval dat de camera kapot gaat.

4 Koop je camera met een credit card.

Hierdoor kun je je bestelling makkelijker volgen en kun je je geld makkelijker terug krijgen. Het is ook slim om een nek- of armband te kopen die je aan je camera vast kan doen zodat je hem niet laat vallen en niet kwijt raakt.

Klaar!

Tips

 • Koop een wegwerpcamera van FujiFilm of kodak als je maar een rolletje film hoeft te maken voor een bepaald evenement. Je kunt deze kopen bij diverse drogisten met fotoafdelingen. Je kunt ze ook kopen bij supermarkten of webshops zoals Ebay en bol.com.
 • Als je de camera niet vaak in het water gebruikt kun je ook een waterdichte hoes kopen voor je normale camera. Als je hem goed gebruikt houdt deze camera je eigen camera even goed droog en hoef je geen dure nieuwe camera te kopen.
 • Lees de instructies en garantie goed door voor je je camera gaat gebruiken. Sommige garanties verlopen als je de camera niet gebruikt volgens de instructies van de fabrikant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *